Velikonoční výcvikový tábor

28.03.2013 12:00

Na velikonoční prázdniny jsme se těšili už dlouho. Přihlásili jsme se totiž na výcvikový tábor pořádaný chovatelskou stanicí Abides pod vedením Renaty Guzikové. Společně s námi tam byla bezva parta lidí z kynologického klubu Stará Ves nad Ondřejnicí. Odjížděli jsme už ve čtvrtek 28.4. a kromě nás s Deny s námi jela i Davidova mamka se třema čivavama. Jen co jsme přijeli na chatu Ostrou v Ostavici, šlo se cvičit. Renata si vzala každého z nás stranou a sledovala, jak nám to jde. Hned ze začátku nám spoustu věcí opravovala a poznamenala, že Deny je rozjuchané štěně, není moc soustředěná a mnohem víc než já ji zajímají jiní psi, se kterými si chce hrát. Na tom budem muset ještě hodně zapracovat... V průběhu dalších dnů jsme cvičili vždycky ve skupině štěňat v krátkých sekvencích a jak byli psíci nesoustřednění, vypustili jsme je a po nějaké chvíli jsme zase cvičili.

     Z celého výcviku poslušnosti mám dobrý pocit. Hlavně já jsem se toho hodně naučila, i když si myslím, že spoustu věcí ještě potřebuju zopakovat a procvičit. Renata nám všechno vysvětlovala, přivolání jsme cvičili na misku s pamlskem a celkově mi její přístup k výcviku moc vyhovoval. Ke konci tábora byla Deny soustředěnější a udělala velké pokroky. V sobotu jsme absolvovaly i "zkoušku z poslušnosti". Bylo tam přivolání, chůze u nohy a různé obraty, polohování psa (sedni, lehni, vstaň/stůj), odložení v leže a aport. Tak tedy aport byl katastrofa. Doma jí to docela jde, přetahuje se s námi o hračky a nosí je zpět, anebo na procházce docela dobře aportuje klacíky, ale tady o hračku nejevila vůbec žádný zájem. Takže 0 bodů. Zato ostatní disciplíny se nám docela povedly, měly jsme 8 bodů a u jedné dokonce 10 (už ani nevím, co to bylo). Bylo z toho 4. místo :)

    Taky jsme měly možnost vyzkoušet si i agility. Holky měly s sebou 3 tunely, několik skokových překážek a tyčky na slalom. Deny si tunel nejdřív očmuchala, trochu se ostýchala vejít dovnitř, ale jak viděla ostatní psy, zvědavost jí nedala a pak už tam lezla i sama bez mého pobídnutí. Zkoušela jsem s ní i slalom a párkrát si skočila přes nízkou překážku, aby se jí nepoškodily klouby. V neděli dopoledne byl závod agility štěňat. Na "parkuru" byly 3 tunely a asi 5 "skoček". Teda měli jsme zapíchnuté jen bočnice bez latěk, takže šlo o to psa provést danou dráhou. Měli jsme možnost si trať vyzkoušet a pak byly 2 běhy. Počítal se lepší výsledek a šlo o to, mít nejmenší počet chyb. V případě rovnosti počtu chyb by rozhodoval lepší čas. V prvním běhu jsme měly 2 chyby a druhý parkur jsme zaběhly čistý :) Záznam z našeho závodu najdete v sekci videa. V konečném hodnocení z toho bylo 1. místo :)

    Po nedělním závodě si zájemci mohli vyzkoušet i obrany. Figurant, který za námi přijel, byl moc fajn a štěňatům se hodně věnoval. Deny nejdřív vůbec nejevila zájem o nějaké kůže, mnohem víc si všímala pejsků. První náznaky byly, když se zakusovala do kořisti, kterou zrovna měla jiná borderka. Pak se osmělovala víc a víc, ale pozornost jí stále těkala. Po skupinovém kousání si nás vzal figurant ještě každého zvlášť a na to, že Deny kousala poprvé, tak prý byla docela šikovná. Tak uvidíme... Jsme rádi za tuhle zkušenost, možná obrany ještě někdy zkusíme, ale nějak víc se tomu věnovat asi nebudem...

   Kromě toho všeho, co jsme se naučili, se nám líbilo jaká dobrá nálada mezi námi všemi panovala navzdoy neustávajícímu sněžení a občasným "vtipným" prupovídkám pana domácího. Deny se vyblbla s ostatními psíky a nejvíc se skamarádila s borderkama Bree a Angie od Petry Ševčíkové. Jen těm dvěma se ji podařilo utahat. Bree je asi o 2 měsíce starší a je to dcera od Angie. Od Peti jsme získali spostu cenných rad o borderkách a uklidnili jsme se, že takového blázna doma nemáme jen my a že je to u borderek naprosto normální stav :)

    Těšíme se na další tábor, tentokrát na podzim... :)